Met de stijgende energie- en gasprijzen is het meer dan ooit belangrijk om je huis goed te isoleren. Niet alleen is het goed voor je bankrekening, het zorgt ook voor minder uitstoot en een duurzamere levensstijl. Een dak isoleren klinkt nog relatief eenvoudig, maar tegenwoordig hebben huizen ook vaak één of meerdere dakkapellen op optimaal gebruik te maken van de bewoonbare oppervlakte. Hoe isoleer je nu precies zo’n dakkapel? Zijn er verschillende methoden en welke isolatiematerialen gebruik je nu best? En niet onbelangrijk: wat kost dat nu precies? Al dat en meer kom je te weten in onderstaand artikel.  

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een uitbouw in het schuine dakvlak. Een dakkapel kan tijdens de nieuwbouw geïnstalleerd worden of achteraf in een bestaand dak. De voornaamste redenen om een dakkapel te installeren is het creëren van meer ruimte en het binnenlaten van meer licht in de kamer.

Een dakkapel kan in zo goed als elke vorm of maat gebouwd worden. Algemeen gezien bestaat een dakkapel uit twee driehoekige zijwanden, een raam en een dak. Het dak kan een plat-, zadel-, schild- of lessenaarsdak zijn. Tegenwoordig bestaan er ook prefab dakkapellen voor een snelle plaatsing. Deze bestaan meestal uit hout of kunststof en worden op voorhand in een fabriek of werkplaats geproduceerd. Het plaatsen van prefab dakkapellen neemt meestal minder dan een dag tijd in beslag. 

Waarom is isoleren zo belangrijk? 

De huidige energie- en gasprijzen liegen er niet om, een huis verwarmen is duurder dan ooit. Een goed geïsoleerd huis kan je dan ook heel wat kosten besparen. Het dak is daarbij de belangrijkste plek om eerst aan te pakken. Gemiddeld gezien is een dak namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 30% van je totale warmteverlies. 

Isoleren is niet alleen belangrijk om warmteverlies te beperken, het is ook een goede manier om de warmte buiten te houden in hete zomers en om geluidsoverlast tegen te gaan. 

Hoe dakkapel isoleren? 

Een dakkapel is een extra constructie in het dak. Het bevat veel hoekjes en kantjes waar warmte door kieren en naden door kan ontsnappen. Het isoleren van een dakkapel is dan ook aangewezen om warmteverlies van je woning te beperken. Het isoleren van een dakkapel kan op verschillende manieren. 

Het isoleren van een dakkapel kan best complex worden. Een dakkapel is namelijk niet hetzelfde als een gewoon plafond. Je moet rekening houden met het raam, de zijwanden en het dak. Slechts één van deze onderdelen isoleren zal wel een effect hebben, maar niet het volledige gewenste effect van een goed geïsoleerde dakkapel. 

Dakkapel isoleren langs de binnenkant

Het isoleren van een dakkapel langs de buitenkant wordt ook wel de methode van het koud dak genoemd. Deze methode van isoleren wordt toegepast om extra bij te isoleren of wanneer de dakbedekking van het huis nog in goede staat is. Het is een relatief snelle methode omdat het dak niet opengebroken dient te worden. 

De benaming “koud dak” volgt uit het feit dat de isolatie langs de binnenkant van de woning geplaatst wordt en daarbij de dragende dakconstructie met dakbedekking niet (meer) opgewarmd worden door de warmte van de woning. De warmte blijft dus binnen in de kamer en het dak blijft koud, zoals het hoort te zijn. 

De voordelen en nadelen van een dakkapel isoleren langs de binnenkant

Het voordeel van het isoleren van een dakkapel langs de binnenkant is de eenvoud en de snelheid van de werkzaamheden. Omdat de werkzaamheden van binnenuit worden uitgevoerd, moet het dak niet opengebroken worden. Dit bespaart een hoop kosten en tijd. 

Het nadeel van een dakkapel isoleren langs de binnenkant volgt uit het feit dat een dak onderhevig is aan grote temperatuurverschillen. Door deze temperatuurverschillen kan de dakafwerking krimpen en uitzetten. Wanneer het dak materiaal en de dakkapel hier niet tegen bestand is, dan ontstaan er kieren en naden. Ook is het mogelijk dat het koude dak vocht uit de kamer absorbeert. Vochtig isolatiemateriaal heeft een slechter isolerend vermogen, en dus gaat er opnieuw meer warmte verloren. Vocht is bovendien een gevaar voor de dakconstructie omdat er houtrot of schimmelvorming kan optreden. Al dit kan echter eenvoudig vermeden worden door het installeren van een dampdicht scherm. 

Isolatiematerialen om een dakkapel langs de binnenkant te isoleren

Welke isolatiematerialen gebruik je nu best om een dakkapel langs de binnenkant te isoleren? Het antwoord is glaswol, piepschuim, rotswol of isolatieplaten. Glaswol is een minerale wol die eenvoudig aan te brengen is tussen de spanten van de dakconstructie of tussen het frame van de dakkapel. Je kan glaswol op het juiste formaat uitsnijden en zo plaatsen. Piepschuim of EPS is een hardschuim dat net zoals glaswol tussen de spanten of in het frame geplaatst wordt. Rotswol (Rockwool) is een ecologisch alternatief voor glaswol en piepschuim. Zoals de naam al verraad wordt het gewonnen uit stenen. Rotswol is trouwens het beste isolatiemateriaal om geluidsoverlast tegen te gaan. Ten slotte zijn er nog isolatieplaten. Isolatieplaten zijn compacter en hebben een hoge isolatiewaarden. Het aanbrengen van isolatieplaten is echter wat lastiger bij oppervlakten die veel hoekjes en kantjes hebben zoals een dakkapel. 

Stap voor stap werkzaamheden isoleren dakkapel langs de binnenkant

De werkzaamheden voor het isoleren van een dakkapel langs de binnenkant bestaan uit onderstaande stappen:

  1. Raamwerk installeren

Langs de zijwanden en tegen het plafond van de dakkapel brengt een vakman een raamwerk (frame) aan. Dit raamwerk kan uit hout of uit metaal bestaan. Het raamwerk is een op maat gemaakt raster dat zo goed mogelijk aansluit op de aanpalende zolderisolatie. 

  1. Isolatiemateriaal aanbrengen

Eens het raamwerk geïnstalleerd is, is het tijd om de isolatie in te brengen. De isolatie wordt in het raamwerk geduwd of geplaatst. De meeste isolatieplaten hebben een tand- en groefsysteem dat naadloos aansluit in het raamwerk. Isolatiewol wordt eerst op maat gesneden en dan in het raamwerk vastgeklemd.  

  1. Kieren en naden dichten

Het belangrijkste onderdeel van isolatiewerken is het dichten van kieren en naden. Isoleren heeft namelijk niet veel zin als de warmte toch nog naar buiten kan tussen openingen. De naden en kieren tussen het isolatiemateriaal en tussen het isolatiemateriaal en het dak worden gedicht met een aangepaste kit. 

  1. Dampscherm plaatsen

Zoals hierboven al vermeld is een nadeel van een koud dak dat er condensatievocht in de dakconstructie kan komen. Het plaatsen van een dampscherm kan dit echter eenvoudig voorkomen.

  1. Afwerking

Als laatste stap wordt de dakkapel langs binnen opnieuw afgewerkt met gyprocplaten of OSB-platen zodat deze opnieuw naadloos aansluit op de muren van de kamer. 

Dakkapel isoleren via de warm dak methode

Het tegenovergestelde van de koud dak methode is de warm dak methode. Bij de warm dak methode wordt de dakkapel langs de buitenkant geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt onder de dakbedekking van de dakkapel geplaatst. Deze methode heeft de voorkeur en wordt ook bij alle nieuwe dakkapellen toegepast. 

De voordelen en nadelen van een dakkapel isoleren langs de buitenkant

Het grootste voordeel van deze methode is dat de dakconstructie van de dakkapel op dezelfde temperatuur van de woning blijft. Dit is ook meteen de oorsprong van de naam warm dak. De hele dakconstructie doet als het ware dienst als een geïsoleerde buffer die warmte kan opslaan en afgeven. Overdag warmt de constructie op en ’s nachts geeft de constructie deze warmte terug geleidelijk af. De dakconstructie zal minder krimpen en uitzetten en de kans op het voorkomen van kieren en scheuren is aanzienlijk kleiner. 

Het nadeel van deze methode is dat de dakconstructie opengebroken dient te worden. Dit zijn geen eenvoudige werkzaamheden en kost aanzienlijk meer geld en tijd om uit te voeren.  

Isolatiematerialen om een dakkapel langs de buitenkant te isoleren

Om een dakkapel langs de buitenkant via de warm dak methode te isoleren worden voornamelijk twee isolatiematerialen gebruikt: PIR en XPS. PIR-platen zijn de verbeterde versie van PUR-platen en zijn, in tegenstelling tot PUR-platen, wel brandveilig genoeg als isolatiemateriaal. Een bijkomend voordeel is dat PIR-platen ook voorzien zijn van een dampdichte laag waardoor het voorkomen van vocht of condens geminimaliseerd wordt. XPS-isolatie bestaat uit restproducten van de olieproductie. Ze zijn drukvast en hebben een zeer hoge isolatiewaarde. 

Dakkapel isoleren langs de buitenkant

Het isoleren van een dakkapel langs de buitenkant wordt ook wel een omgekeerd dak genoemd. Let op: deze methode wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt en is niet toepasbaar bij elke soort dakkapel. De omgekeerd dak methode is een variant van de warm dak methode. Het verschil is dat het isolatiemateriaal niet onder, maar boven op de dakbedekking geplaatst wordt. Uiteraard is dit enkel mogelijk met waterdicht isolatiemateriaal. Daarna wordt het isolatiemateriaal afgedekt met een ballast-laag van hout, grind of tegels. 

De voordelen en nadelen van een dakkapel isoleren langs de buitenkant

Het voordeel van een dakkapel isoleren via de omgekeerd dak methode is dat het dak minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Ook is het een eenvoudige en snelle manier om een dakkapel te isoleren aangezien er geen sloop- en breekwerken aan te pas komen. 

Het nadeel van de omgekeerde dak methode is dat de ballast-laag erg zwaar kan zijn en een hoge druk uitoefent op de dakkapel. Niet elke dakkapel is daarom geschikt om geïsoleerd te worden via deze methode. Zeker oude dakkapellen kunnen deze ballast mogelijk niet dragen. 

Isolatiematerialen om een dakkapel langs de buitenkant te isoleren

De omgekeerde dak methode gebruikt vrijwel uitsluitend XPS-isolatieplaten aangezien deze druk vast en weerbestendig zijn. 

Zijkanten en raam van de dakkapel isoleren

Enkel het dak van de dakkapel isoleren is niet voldoende. Er kan namelijk nog altijd warmte ontsnappen via de zijwanden of via het raam. 

Isoleren van de zijkanten van een dakkapel

Voordat de zijkanten van een dakkapel geïsoleerd kunnen worden, dienen deze eerst lucht- en waterdicht afgewerkt te zijn. Het isoleren van de zijkanten van een dakkapel gebeurt namelijk altijd langs de binnenkant. Het isolatiemateriaal wordt daarbij in het frame van de constructie aangebracht. 

Het isoleren van de zijwanden van een dakkapel gebeurt bij voorkeur met glaswol, steenwol of Rockwool. Al deze materialen hebben een hoge isolatiewaarden en zijn bovendien eenvoudig aan te brengen in het frame van de constructie. Na het aanbrengen van de isolatiematerialen worden deze best ook afgedekt met een dampwerende folie om vochtproblemen te voorkomen. Als afwerking worden tot slot gips- of spaanplaten aangebracht zodat de dakkapel aansluit op de muren van de rest van de kamer. Vergeet ook zeker niet kieren en naden te dichten, anders kan de warmte alsnog de kamer ontsnappen. 

Isoleren van de ramen van een dakkapel

Een van de voornaamste reden om een dakkapel te plaatsen is het creëren van meer lichtinval in de zolderruimte. Daarom worden vaak ook voor grote raampartijen gekozen. Het is echter zo dat ramen veel warmte verliezen en geluid naar binnen laten. Naast het isoleren van het dak en de zijwanden van de dakkapel is het daarom ook belangrijk om goed geïsoleerd glas aan te brengen in de raampartijen. Minimaal wordt dubbel glas aangeraden, maar HR++ of HR+++ glas is nog beter. HR-glas isoleert namelijk maar liefst 2,5 keer beter dan gewoon dubbel glas. 

Hoeveel kost het om een dakkapel te isoleren? 

Hoeveel het isoleren van een dakkapel kost hangt af van verschillende factoren. De omvang en aard van de werkzaamheden zijn daarin sturend. Het spreekt voor zich dat het isoleren via de warm dak methode waarbij het dak opengebroken dient te worden meer tijd en geld zal kosten dan het isoleren via de binnenkant. Ook de gekozen materialen zullen een invloed hebben op de totale kostprijs, net zoals de afmetingen van de dakkapel. Je kan wat geld besparen door een dakkapel zelf te isoleren, maar zoals je hierboven hebt gelezen is het isoleren van een dakkapel niet eenvoudig en worden de werkzaamheden best uitgevoerd door een vakman. 

Conclusie

Een dakkapel is een constructie boven op het schuine gedeelte van het dak om meer ruimte en licht te creëren in de zolderruimte. Het dak van een huis is verantwoordelijk voor maar liefst 30% van al het warmteverlies, dus het isoleren van het dak, inclusief dakkapel, is meer dan ooit belangrijk. Het isoleren van een dakkapel kan op verschillende manieren: langs de binnenkant (koud dak), langs de buitenkant door de dakconstructie open te breken (warm dak) of langs de buitenkant boven op de bestaande dakconstructie (omgekeerd dak). Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en meest geschikte isolatiematerialen. Vergeet ook niet de zijwanden en de raampartijen te isoleren. Het isoleren van een dakkapel is niet eenvoudig en wordt best uitgevoerd door een vakman. 

Wil je meer informatie?

en_USEN